simple site templates

BIO

Foto Nadia Loenders op vakantie in de bergen

Nadia Loenders

2017
In het kader van de Virga Jessefeesten bracht F:e-m@il het Magnificat van Kim André Arnesen na elke ommegang in de paterskerk te Hasselt. 

In Eindhoven en Roermond dirigeert zij de 'Krönungsmesse' van W.A. Mozart in een unieke bezetting voor vrouwenkoor en harmonieorkest. De uitvoerders zijn Sirena, aangevuld met 100 projectzangeressen en de Koninklijke Harmonie Lentekrans uit Linne.

In 2017 ging 'Stromen' in première. Een productie van Synoidos. Een nieuw en uniek project met teksten van R. Spa, T. Zwartkruis en B. Stuij, waarin een mensenleven vergeleken wordt met de stroom van een rivier. De teksten werden hiervoor door Nadia op muziek gezet.


2016
In juli 2016 werd zij dirigent van het mannenkoor 'Lambardi' te Helmond (NL).


2015
Voor 2015 stond de prachtige productie 'Peacemakers' van Carl Jenkins op het programma. Dit in samenwerking tussen Sirena (Eindhoven), het Veldhovens Mannenkoor, projectzangeressen en Arsis Sinfonietta (voorbereiding Jos Simons).

Een uitvoering met 170 zangers en zangeressen en orkest.


2014
In april 2014 werd zij met het Veldhovens Mannenkoor nationaal laureaat in de wedstrijd van het KNZV naar aanleiding van 200 jaar Nederlanden.

In augustus 2014 richtte zij in samenwerking het West Limburgs Mannenkoor (B) op.


2012
Uitgave ‘ontdek je stem’, handboek voor de beginnende koorzangers.
Geschreven in samenwerking met Hennie Ramaekers.


2011
Kreeg zij de prijs 'Best Conductor' tijdens het 'International Choir Festival Berlin 2011'.


2010
Creatie van de concertproductie 'Vlinderen' van Jetse Bremer (NL) met het Veldhovens Mannenkoor. 

Het 'Requiem van Twijfel en Troost' (productie van het koor Synoidos), waarvan zij de muziek componeerde en Jos Simons de arrangementen schreef, werd op CD gezet.
De uitvoeringen (in België) van dit werk worden steeds gekoppeld aan inkomsten voor het goede doel ten voordele van Palliatieve Zorgen Vlaanderen.


2008
In oktober 2008 werd zij dirigent van het Vocaal vrouwenensemble Sirena 
te Eindhoven (NL).


2007
Op 9 april 2007 werkte zij mee met het vocaal ensemble F:e-m@il, aan de Nederlandse creatie van de 3de symfonie “Planet Earth” van Johan De Meij voor harmonieorkest en vrouwenkoor in Theater aan het Vrijthof te Maastricht. Ook namen zij deel aan de Belgische première te Asse met de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen.


2006
Solistisch werkte zij samen met de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen voor twee galaconcerten rond Mozart.


2005
Solistisch werkte zij samen met de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen voor een CD opname van de Symphony nr. 1 - 'Voices of Mind' van (en onder leiding van) Hardy Mertens.

In April 2005 werd zij dirigent van het Veldhovens Mannenkoor (NL).


2004
Zij realiseerde met F:e-m@il in mei 2004 het project 'Adiemus - Songs of Sanctuary' £(Karl Jenkins), een openluchtevenement voor de opening van het Europese Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt. Dit was een totaalspektakel van koorzang 

(120 zangers), percussie, dans, vuurwerk en videokunst, dat werd gerealiseerd in samenwerking met het 'Huis voor Kunsten op Straat'.

In juli 2004 werkte zij met F:e-m@il mee aan een uitvoering van de Carmina Burana in samenwerking met het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor en de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen.

In september 2004 werd zij dirigent van het gemengd koor Synoidos
te Sittard - Geleen (NL).

In het najaar 2004 creëerde zij met “Jubilate” Lanaken de 'Missa Eterna'
van Bert Appermont.


2002
Behaalde zij aan de hogeschool voor wetenschap en Kunst, 'Lemmensinstituut' te Leuven het diploma 'Meester in de muziek', optie muziekschriftuur, specialisatie koordirectie.


2001
Zij behaalde haar licentie koordirectie met grote onderscheiding aan het Conservatorium te Maastricht bij Ludo Claesen.

Zij tracht koormuziek op een hoog muzikaal niveau uit te voeren, met de nodige aandacht voor het stemgebruik en de interpretatie van de specifieke stijlperiodes.
Het uitvoeren van een nieuwe compositie is een uitdaging die zij graag aangaat. Daarnaast tracht zij ook koormuziek uit te voeren in een meer eigentijds kader.

Zo werkte zij met F:e-m@il in 2001 mee aan de creatie van 'Walpurgisnacht' van Alexander Comitas tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade, waardoor het deelnemende orkest, de “Koninklijk Erkende Fanfare ‘Eensgezindheid' Maasbracht o.l.v. Fried Dobbelstein, wereldkampioen werd in de concertafdeling.


2000
In juli richtte zij het vocaal vrouwenensemble F:e-m@il te Lummen op.


1991 - 1999
In deze periode was zij Alt-Koriste in het voormalige BRTN - Koor. Hiermede werden opnames gerealiseerd voor radio 1 en 3, alsook vele concerten in Vlaanderen, Nederland, Spanje en Frankrijk.

Enkele hoogtepunten uit haar solistische carrière in deze periode:

- Zij verleende haar medewerking aan radio en Tv-opnamen van het “Agnus Dei” uit “La petite Messe Sollenelle” van G. Rossini o.l.v. Vic Nees en “De Oorlog” van Peter Benoit met het BRTN- filharmonisch orkest o.l.v. Lucas Vis .

- Daarnaast trad zij op met het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. G. Llewellyn, l’Orchestre National de Lille (F) o.l.v. A. Rickenbacher en het Nationaal orkest van België o.l.v. Y.Simonov .

- In februari 1999 was zij als Alt soliste uitgenodigd voor de uitvoering van 'Requiem Canticle' en de 'Mass' van Stravinsky in het Stravinsky-festival van Luxemburg met het “Orchestre Philharmonique du Luxembourg” o.l.v. David Shallon.

- Zij vervolmaakte zich aan de Musikhochschule van Düsseldorf (D.) bij Dhr. A. Klora. Daar behaalde zij in 1998 het diploma 'Die Künstlerische Abschlussprüfung im Hauptfach Gesang'.


1985 - 1995
Studie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen.

Daar behaalde zij diverse Eerste Prijzen en pedagogische getuigschriften, waaronder Zang (in de klas van Lucienne Van Deyck), Dictie voor zangers, Geschreven Harmonie, Muziekesthetica, Muziekanalyse en vormleer e.a.

Zij volgde diverse zangcursussen o.a. bij R. Hansmann aan het Wiener Musikseminar te Wenen en bij Ute Trekel-Burkhardt te Berlijn.


1967
Geboren te Turnhout.

© 2018 • V.O.F. Arsis • Nadia Loenders • Meerlestraat 40 • 3560 Lummen • M +32 477 49 72 36